Öregszeműség (Presbyopia)

Fiatal korban a szemlencse átlátszó és rugalmas, a kor előrehaladtával azonban veszít rugalmasságából. 40 éves korra már csak 2 dioptriát, 50 éves korra már csak 1 dioptriát tud alkalmazkodni. 60 éves korra pedig teljesen elmerevedik, alkalmazkodni már nem tud.

Közeli munkához, olvasáshoz a szemlencsénk +3 dioptriát alkalmazkodik. Ekkora alkalmazkodásra lenne szükségünk egész életünkben, hogy az olvasási készségünk megmaradjon. A szemlencsénk merevedésével ezt elveszítjük, emiatt 40 éves korban egy normális fénytörésű személy +1 dioptriás, 50 éves korra +2 dioptriás, 60 éves korra +3 dioptriás olvasó szemüvegre szorul. Egyéb fénytörési hibák még tovább bonyolítják a helyzetet. Rövidlátásnál ez a dioptria érték levonódik, távollátásnál hozzáadódik a már meglévő szemüveg dioptriához

Ezt a jelenséget (a szemlencse rugalmasságának az elvesztését) nevezzük presbyopiának, öregszeműségnek. Amely végül mindenkit utolér: a rövidlátót, távollátót, szürkehályogban szenvedőt, illetve azokat is, akiknek látása életük során korábban tökéletes volt.

Jó hír, hogy az öregszeműség is megszüntethető az AcrySof® IQ ReSTOR® multifokális műlencse beültetésével.

A műlencsét az eltávolított szemlencsének a tokjába ültetjük.

Scroll to Top