Szürkehályog műtét

A betegség lényege:

A szemben található egy átlátszó, kívülről szabad szemmel nem látható lencse (szemlencse), melynek szerepe a fény összegyűjtése és az ideghártyára való vetítése.

Szürkehályog esetén ez a szemlencse maradandóan elveszíti átlátszóságát akadályozva ezzel a fény bejutását a szem belsejébe.

A szivárványhártya (írisz – a szem színét meghatározó színes rész) mögött elhelyezkedő szemlencse a fényképezőgép lencséjéhez hasonlóan működik. A fényt egy pontban fókuszálva vetíti a szem belsejét borító ideghártyára (retinára), ahonnan a képet a látóideg az agyba továbbítja. A főleg vízből és fehérjéből álló szemlencse olyan mértékben elhomályosodhat, hogy a látásélesség jelentős mértékben romlik. Szemsérülések, bizonyos betegségek vagy egyes gyógyszerek is okozhatják a szürkehályog kialakulását. Az esetek 90%-ában azonban a szemlencse elszürkülése az életkor előrehaladtával kialakuló betegség. A szürkehályog nem a szem felszínén kialakuló hártya, azt diétával vagy lézerrel nem lehet eltávolítani. A szürkehályog gyógyításának egyetlen hatásos módja a saját, elszürkült szemlencse eltávolítása, és egy új műlencse behelyezése. A helyesen megválasztott és összetett optikájú (tórikus, monofokoláis, multifoklás, multifokális tórikus) műlencsével a szem eredeti fénytörési (refrakciós) hibája is korrigálható.

A szürkehályog lehet az oka annak, hogy a korábban éles képet homályosnak, az élénk színeket fakónak látja. A látás sötétben nehezebbé válik. A betegség miatt a korábban olvasáshoz vagy egyéb tevékenységekhez használt olvasószemüveg vagy bifokális szemüveg hasznavehetetlenné válik. Sajnos a szürkehályog kialakulást megelőzni nem lehet, ám az elszürkült szemlencse eltávolításával és egy műlencse beültetésével visszaállítható a látása, és életminősége. Ha egyéb szembetegsége nincs, az elszürkült szemlencse eltávolításának akkor jött el az ideje, amikor látásának minősége már korlátozza Önt mindennapi tevékenységének elvégzésében, így a közlekedésben, olvasásban, autóvezetésben, stb.

A szürkehályog megszüntetésének egyetlen módja műtétileg eltávolítani az elszürkült szemlencsét.

Egy normál szemben a szemlencse 21 dioptriás törőerőt képvisel. Eltávolítása esetén a hiányzó dioptriaértéket pótolni kell, mely műlencse beültetésével lehetséges. A műtét során a műlencse az eredeti szemlencse helyére, a tokzsákba kerül.

A műtét lényege:

A szemlencse a szem belsejében egy tokban található. Úgy tudunk hozzáférni, hogy a szem külső burkán készítünk egy sebet. Ezen a nyíláson keresztül tudjuk elérni a lencsét.  Először a tokján egy kis ablakot készítve távolítjuk el az elszürkült lencseállományt. A kemény lencsemag eltávolítására a legkorszerűbb műtéti technikát (fakoemulzifikáció=ultrahangos lencsemag eltávolítás) alkalmazzuk mely az Amerikai Egyesült Államokból származik. A tokzsákot teljesen kitisztítjuk.  Műlencse kerül beültetésre, melynek nagysága, dioptriaértéke a műtétet megelőző vizsgálatok (biometria) eredményeként kerül meghatározásra. A beültetett lencse az anyagának köszönhetően egy életen át nem veszíti el átlátszóságát, nem igényel cserét. A műtétre egy előzetes szemészeti vizsgálat után kerül sor.

Scroll to Top