Szemészeti kifejezések szótára

Astigmia: Az ideghártya képalkotásában fellépő zavar, melyet a szaruhártya vagy a lencse szabálytalansága okoz. Ez homályos képet eredményez az ideghártyán.

Belső hámsejtek (endothelium): A szaruhártya belső falát alkotó egyetlen sejtréteg (endothelium). Feladatuk, hogy a szaruhártya átlátszóságát biztosítsák, az abban lévő folyadék kipumpálásával. Az évek során számuk az eredeti töredékére csökken. Pusztulásuk felgyorsulhat műtéti beavatkozás során vagy annak következményeként. Ha számuk egy magadott érték alá csökken, a szaruhártya elhomályosodik, így szükségessé válhat egy másik, új szaruhártya beültetése.

Cukorbetegséghez társuló retinopátia: A szemben található hajszálerek megrepedését eredményezi, elhomályosítva így a látást.

Dioptria (D): A törőerő mérőszáma. Amennyiben a szemüveg vagy kontaktlencse nullánál kisebb (mínusz) dioptriával jellemezhető úgy rövidlátásról, nullánál nagyobb (plusz) esetén pedig távollátásról kell beszélni.

Elülső csarnok: A szaruhártya hátsó felszíne és a szivárványhártya elülső felszíne közötti folyadékkal teli tér.

Fákia: Saját lencsével rendelkező szem. A kifejezés a görög „phakos” lencse szóból ered.

Fákiás műlencse: A saját szemlencse megtartása mellett beültetett műlencse.

Fénygyűrűk: Csillogó körök fényforrások közelében.

Gyulladás: A szervezet természetes válasza műtétre, sérülésre, irritációra, fertőzésre vagy bármilyen idegentestre. Gyakran fájdalommal, égő érzettel, pirossággal, dagadással és/vagy funkcióvesztéssel jár együtt.

Ideghártya: A szem hátsó falán lévő vékony szövet, amely a fény érzékeléséért felelős. Az ideghártya olyan, mint a fényképező gépben a fi lm, amely rögzíti a rákerülő képet és a szemidegen keresztül továbbítja az agyba.

Ideghártya-leválás: Amikor az ideghártya leválik a szem belső faláról.

Káprázás: Erős fény hatására tapasztalható, mely zavaró lehet, illetve csökkentheti a vezetésre való alkalmasságot.

LASIK: Beavatkozás során lebenyt képeznek a szaruhártyán, hogy lézerrel megváltoztassák annak görbületét.

Lézeres látáskorrekció: Műtéti beavatkozás, mely során excimer lézerrel újraformázzák a szaruhártyát megváltoztatva annak törőerejét; rövidlátás, távollátás és asztigmia korrigálásánál alkalmazzák.

Pupilla: A szivárványhártya nyitott része. A pupilla mérete határozza meg, hogy mennyi fény juthat a szembe.

Refraktív célú lencsecsere: A szem fénytörési hibájának (rövid-, távollátás és öregszeműség) korrekciója, mely során a szemlencsét egy több fókuszú műlencsére cserélik.

Rövidlátás: Látászavar, mely során a távoli tárgyakról alkotott kép homályos lesz. A szembe érkező fénysugarak ahelyett, hogy a retinán találkoznának, már előtte összefutnak.

Szaruhártya: A szem előre tekintő felszínén egy tiszta, átlátszó gömbszelvény formájú felület, amely a szem fénytörésének jelentős részét biztosítja.

Szaruhártya-homály: A szaruhártya elváltozása, melynek eredményeképp a szaruhártya homályossá, súlyos esetben átlátszatlanná válik.

Szemlencse: A szem természetes lencséje, amely megtöri a fényt, így biztosítva a szem fókuszáló képességének egy részét. A szem megváltoztathatja természetes lencséjének alakját, így biztosítva akár különböző távolságokra is az éleslátást.

Szemnyomás: A szemben lévő folyadék nyomása.

Szivárványhártya: Színes gyűrű, amely a szaruhártya és a lencse között helyezkedik el és a szem színét adja.

Szivárványhártya hátsó összenövése: Szivárványhártya összenövése a környező szövettel, lencsével.

Szürkehályog: A természetes szemlencsében fellépő borússág, amely homályos képet eredményezhet.

Zöldhályog: Szembetegség, mely során a szemben lévő folyadék nyomása megnövekedik, csökkentve így a perifériális látást.

 • Szemészeti magánrendelés

  8900 Zalaegerszeg,
  Kossuth Lajos utca 62-64. Fsz.
  Rendelés: Hétfőn és kedden 16:30-19:30
  Bejelentkezés telefonon rendelési idő alatt:
  +36 92 / 350 - 437
 • Szöveg méret

  AAA